Seznamte se, James Watt. Můj nový sparring.

Kdysi jsme se na škole, asi tak v rámci prvouky, učili o panu Wattovi. Pro připomenutí, mimo zdokonalení parního stroje přišel s jednotkou výkonu a pojmenoval ji horsepower, neboli koňská síla. Legendární závod Western States 100 nás naučil, že na člověka (hlavně tedy běžce) je koňská síla nedostatečná a tak je lepší měřit náš výkon ve wattech. Zatím měli tento parametr k dispozici pouze cyklisté. Však poslední dobou byl souboj staré generace (Contador) a nové (Froome) ozdobou Tour. Froome s očima přilepenýma na ciferník stroje a kontrolující, zda nevydá ani joul navíc. Před ním, či za ním, v pedálech tančící Španěl, řídící se pouze rytmem flamenca, který udávalo jeho srdce. Proti pokroku však nemá smysl bojovat a tak jsem s nadšením přijal nabídku testovat první výrobek měřící výkon běžce – Stryd.

IMG_1296

Stryd je výrobek mladé skupiny nadšenců z Boulderu, Colorado, USA. Podařilo se jim přistroj umístit do klasického hrudního pásu. S designem si samozřejmě krásně vyhráli a už i rozbalování je zažitek. Pás je dostatečně měkký, aby nedělal na tělo krvavé značky. S hodinkami komunikuje přes bluetooth – jste-li připojeni, blikáte na hrudníku jako Knight Rider. Připojený Stryd vedle tepové frekvence jako klasický hrudní pás měří i výkon ve wattech. Kluci neprozrazují své know-how a tak jen stručně, co mají na stránkách. Stryd zaznamenává do paměti svůj 3D pohyb. Následně dopočítává sílu, kterou bylo nutné vynaložit k pohybu takového hmotného bodu. 

V současnosti je omezený výběr hodinek, se kterými je možné Stryd spárovat. Naštěstí se jedná o ty nejrozšířenější modely jak od Garminu, Suunta či Polaru. Podle videa na youtube jsem hodinky spárovat a těšil se na první výběh.

Vyběhl jsem a hodinky mi nehlásily vzdálenost. Byl jsem v módu běh a po 5,5 hodinách pobíhání po Beskydech jsem měl krásné 4km. To je málo i na takového joudu jako jsem já a tak jsem se na párovací video kouknul ještě jednou. Pro Polary je nutné používat Stryd pouze v módu cyklistika, jinak vnímá Stryd jako krkokoměr. Ten, když máte na hrudníku moc kroků nenaměří, zhruba 4 za 5,5 hodiny.  U cyklistického módu mi u Polarů trochu chybí možnost nastavit upozornění na tempo – měří pouze rychlost. 

Strava a veloviewer mi týdně sebere času, že by zaplnil rybník Bezruč u Jistebníku. S používáním Stryd se z rybníku Bezruč stalo jezero Bajkal.

Dva týdny s Wattem

K čemu jsem se zatím při běhání s power metrem dostal a kdy jej používám? Stryd asi více použijí běžci hledající formu v přírodě, než silničáři či stadioňáci. Hodí se všude tam, kde váš výkon ovlivňuje množství objektivních vlivů. Stoupání, klesání, prudké stoupání, prudké klesání, vítr, déšť, technický terén…

IMG_1299

Mnozí namítnou, že místo Stryd stačí použít jakýkoliv měřič tepu. Je to tak, vždyť jsem to také sám dělal. Výhoda se Strydem je, že vám nemilosrdně rychle řekne, zda se flákáte, či jdete hranu. Tepová frekvence reaguje s výrazným zpožděním jak na začátek, tak i na ukončení namáhavé části. Tohle se mi daří používat při úsecích. Ty bych měl asi chodit na rovince a nejlépe na asfaltu, aby se dalo porovnávat mé vesmírné mezisezónní zlepšení z 4:15 na 4:10. Místo toho jsem používal tepy a běhal na ně. Nevýhoda je, že po pauze trvá třeba 30 sekund, než se dostanu na tepy, které odpovídají vynakládanému usílí. Se Stryd je to okamžité. Stanovím si třeba 350W a ty se snažím držet po dobu úseku.

Kromě blbnutí, kolik Wattů dokážu vytočit, když Degenkolb na kole dá přes 1300W (zatím jsem na 770W), vidím další velký potenciál této hračky. Při dlouhých výbězích na 3 až 5 hodin by mělo být ideální, aby i na konci dokázal běžec podat podobný výkon jako na začátku. Jednoduše řečeno, aby si správně rozvrhl síly. Dosud jsem měl pouze tepák, který mi v posledím kopci ukazoval 180 tepů. Interpretace proti prvnímu kopci, kde jsem šel na 150 je pak mnohoznačná. Pokud ale vidím, že první kopec jsem vyběhl s výkonem přes 300W a po 4 hodinách se v posledním kopci k této hodnotě ani nepřiblížím (i když tepu klidně i více), je vcelku jasné, že jsem přepálil.

Vyhodnocování jednotlivých tréninků bude samozřejmě na delší čas a v příštím článku se pokusím porovnat dva výběhy. Nicméně pro způsob trénování na dálku – já a Nerea – se jedná o další parametr do skládačky efektivního trénování. Jsem moc rád, že mohu být na začátku uvedení této hračky na trh a už teď se moc těším, až mi to od počítače pomůže dostat více síly do nohou.

Pro zájemce jsou již první kousky skladem na http://www.s1w.cz za 250 EUR kus.

6 komentářů: „Seznamte se, James Watt. Můj nový sparring.

  1. Honzo díky za info. Zní to zajímavě :-) Ale pochopil jsem to správně, že buď použiješ hrudní pás např. od Garmina na měření tepovky a dalších parametrů , nebo ten druhý na měření wattů. Nelze měřit obojí najednou?

  2. No to je opravdu, krásná technická hračka, pro velký kluky. ALE, nechce se mi věřit všemu, dobrá teplotu to možná umí zohlednit, hodinky ji měří, ale déšť a vítr??? To se přece ta krabička nemá jak dozvědět, že fouká vítr, notabene aby ještě poznala, zda fouká zezadu, nebo ze strany? A že by tam byl i vlhkoměr? To by ti po polití na občerstvovačce (nebo u mne po pobrindání) dávalo úplně jiné hodnoty.
    Ale dík za tip, rád budu sledovat tvoje postřehy a testování.
    Malý medvěd

    • Ahoj, máš pravdu. Kromě počasí taky bude mít na výkon velkou roli i povrch – bláto, bláto mazlavé hluboké, kameny, kameny mokré, suché, velké sypké. Pokusím se vyzvědět více a v příštím vydání se o to s Jamesem podělíme. Každopádně děkuji za připomínku. :)

  3. A má to pořád jednu nevýhodu, pořád to za mě nic neuběhne :( ani elektrošok mi to nedá, když nepohnu zádelí :P

    inu, někdo rád čísla, a já ti úplně rozumím, taky rád čísla ;) tak ať slouží a poslouží!
    JK

  4. Kdysi jsem viděl něco podobného, ale bohužel si nedokážu vybavit název. Skvělé na tom bylo, že to běžci pak na základě dat radilo, aby zpomalil či zrychlil. Že by to s ním taky mohlo seknout… Právě zvuková zpětná vazba mi přijde u podobných zařízeních důležitá. Aby se na data nedalo jen dívat zpětně…

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.