Místo půlky do Baskicka

(Psáno v sobotu, 9.4.)

Za 21 minut startuje mistrovství ČR v běhu na trochu více, než 21km. U nás doma začíná nová tradice. U dospělé části naší rodiny nebude nejoblíbenější. Pět dní před závodem, stejně jako na podzim před maratonem, rodinu sejme bolení v krku, které vrcholí klasickou rýmičkou v den závodu.


Místo ladění formy tak ladím přijímač eurosportového signálu a sleduji zelené pahorky baskické protknuté tenoučkými silničkami pochybného povrchu. Na nich testují před růžovými, žlutými či rudými vrcholy sezóny formu ti nejlepší z profesionálních cyklistů.

Večer, pln dojmů z krásných bitev, se snažím Zuzce popsat své divácké zážitky, své nadšení z viděného. Jsem si skoro jistý, že můj hlas již dávno rozpoznají Zuzčiny sluchátka a mají za úkol je odfiltrovat. Své dojmy začnu sdílet zde.

Dneska nás čeká královská etapa vrcholící na Arrate. Stoupání atmosférou podobné Alpe d’Huez a Baskové jsou v povzbuzování podobně fanatičtí jako Belgičané na Flandrech či Nizozemci na Amstelu.

Včerejší, pátá etapa, neměla být co do vývoje celkového pořadí ničím výjimečná. Možná by ani nebyla, pokud by v pelotonu nebyl mladý muž, nad kterým visí punc generační výjimečnosti již od kolébky. Remco Evenepoel vydržel s nejlepšími vrchaři celý předposlední kopec a nastoupil v ten nejlepší okamžik. Jeho největší soupeř, Roglič, jedoucí v žlutém trikotu vedoucího muže závodu, byl na konci třicetihlavé skupiny hlavních favoritů a stoupání bylo těsně před zlomem. Remcovi stačilo pár desítek vteřin čisté síly nohou k odtržení se od čela závodu. Do cíle se tak mohl dohadovat o střídání na čele v již seškrtané skupině.

Cíl byl na konci 500m dlouhého, brutálního stoupání. Zámecká dlažba či asfalt nejsou ty nejdrsnější povrchy. Pokud prší a jedete po nic do kopce o 15%, přilnavost obutí vašeho kola vás může zaskočit svou absencí.

Vingegaard spadnul 10m od cíle, vzal s sebou Vlasova a oba tak dali Remcovi 20s zdarma. Ten dojel v etapě 3. a dostal se do čela celkového pořadí o zanedbatelné 2s.

Etapu vyhrál Carlos Rodriguez (ING), který se, chtělo by se říci nesportovně, vezl za Marcem Solerem (UAE) drtivou část dne. Carlos z taktických důvodů nemohl střídat a nestranný divák mu nemohl fandit. Rozhovor s vítězem v cíli byl však plný komplimentů a vděku směrem k Marcovi. To jsem nečekal. Bylo vidět, že Carlose to opravdu celou etapu trápilo a plně si uvědomoval, že bez soupeře by na vítězství nedosáhl.

Takhle jsem se cítil, když jsem sledoval výsledky z půlky.
Takhle jsem se cítil, když jsem sledoval výsledky z půlky.

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.