Amstel Gold Race

Z nebe do pekla za 30 vteřin, dalo by se říci. Vliv politiky do sportu se neprojevuje pouze na Olympiádě. Například tento víkend se konající prezidentské volby ve Francii rozdělily nejen rodiny. Rozdělily i něco, co se zdálo nerozdělitelné a to Ronde del Vlaanderen a Paris – Roubaix. Tyto klasiky nekulturních povrchů cyklistiky od sebe oddělila klasika kopcovitá – Amstel Gold Race.


Do povědomí většiny Čechů se tento závod dostal vítězstvím Romana Kreutzigera (2013). Já se nedokážu přestat dívat na ročník 2019. Toho roku se poprvé ukázal světu MVDP. V bílých!kraťasech od Kalase vtrhnul do cílové rovinky a připravil to nejkrásnější přepadení v poslední době. Vyhrál největší cyklistický závod v Nizozemí, v dresu Nizozemského šampiona, 19 let po posledním Nizozemském vítězi a 29 let po vítězství svého táty. K neuvěření.

Letos byl MVDP velkým favoritem. Po půl roce rekonvalescence dojel 3. na Milan – San Remo a vyhrál Flandry. Jeho arcirival Wout má covid a tak se Amstel zdál jasná věc. Kwiatkowski (IGD) a Cosnefroy (ACT) však měli jiné plány a do cíle si udrželi náskok před skupinou, ve které byl MVDP.

Tento závod končí často sprintem, loni těsným sprintem, který musel rozhodnout fotofiniš. Po projetí cílem dneska vyhlásili prvního Benoita Cosnefroy. Pochopitelně propadl velké euforii a radoval se s celým týmem. Twitter zaplavili oslavné tweety. Pak se rozhodčí podívali na cílovou fotografii, přišli za Benoitem a řekli něco jako: “Hele, to, nevím jak ti to říct. Víš, jak jsme řekli, že jsi vyhrál? No, tak to tak úplně není. Vyhrál tady Michal…”.

Super práce kluci.

A MVDP? Skončil 4. Kdyby dojel na bedně, byl by teprve třetím v historii, komu by se povedlo dojet na bedně na MSR, Ronde del Vlaanderen a Amstel Gold Race.

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.